BREAKING NEWS
latest

Ο Bill Gates δίνει συμβουλές εκκίνησης


Για πάνω από 30 χρόνια ο Bill Gates βρίσκεται στην κορυφή της βιομηχανίας ανάπτυξης λογισμικών. Όπως οι Steve Jobs, Michael Dell και Larry Ellison, (σημειώστε πως κανείς από τους... τρεις δεν ολοκλήρωσε της σπουδές του), είναι ένας από τους λίγους ιδρυτές startup που παρέμεινε στο τιμόνι της εταιρίας του καθ' όλη τη διάρκεια ωρίμανσής της. Να μερικές συμβουλές του για το ξεκίνημα και την ανάπτυξη ενός startup.

1. Σπουδαίες startup ιδέες μπορούν να έρθουν από τους πάντες και από παντού
"Στη Microsoft υπάρχουν πολλές λαμπρές ιδέες, οι οποίες πιστεύεται πως έρχονται από τους υψηλά ιστάμενους - πολύ φοβάμαι πως αυτό δεν ισχύει ακριβώς έτσι".

Όπως και οι πολιτικοί ηγέτες, τα εταιρικά στελέχη λαμβάνουν συχνά πολλά εύσημα, αλλά και πολλές ευθύνες για λάθη. Ο αποτελεσματικός startup ηγέτης επιτρέπει στις ιδέες να διηθηθούν μέσα από την εταιρεία του, αντί να προσπαθεί να μονοπωλήσει τη διαδικασία ανάπτυξης της ιδέας. Ακόμα, καλός ηγέτης, αναλαμβάνει την ευθύνη για τις επαγγελματικές αποτυχίες, ενώ μοιράζεται τις επιτυχίες με την ομάδα του.

2. Μια από τις σημαντικότερες δεξιότητες για Startup
"Ο καλύτερος τρόπος για να γίνεις προγραμματιστής είναι να γράψεις πολλά προγράμματα και να μελετήσεις επιτυχημένα προγράμματα άλλων. Στη δική μου περίπτωση, αλίευσα μερικές λίστες λειτουργικού συστήματος από στους κάδους σκουπιδιών του Computer Science Center".

Ίσως ο Bill Gates να μην ασχολήθηκε ποτέ ο ίδιος με προγραμματισμούς, ως επικεφαλής της Microsoft. Ωστόσο, η γνώση δημιουργίας, δοκιμασίας και διοχέτευσης στο εμπόριο ενός λογισμικού, τον διευκόλυνε να θέσει σε εφαρμογή την πρωταρχική στρατηγική της Microsoft, στην οποία αξιοποίησε τη φιλοσοφία του  λειτουργικού συστήματος για να δημιουργήσει παραγωγικές λύσεις για τις επιχειρήσεις.

3. Παραμείνετε λιτοί και ολιγαρκείς
"Αντί να αγοράζουμε αεροπλάνα, ιδιωτικά τζετ και να το παίζουμε μεγιστάνες, όπως κάνουν κάποιοι από τους ανταγωνιστές μας, προτιμήσαμε να διοχετεύσουμε σχεδόν όλα μας τα κέρδη για την ανάπτυξη της εταιρίας μας".

Ο Bill Gates δεν είχε ιδιωτικό τζετ μέχρι το 1997. Ένα χρόνο αργότερα, όταν αποβιβαζόταν από μια πτήση κοινού αερομεταφορέα, του πέταξαν στα μούτρα ένα κομμάτι τούρτας για να τον χλευάσουν. Παρόλα αυτά, η Microsoft ήταν μία από τις πρώτες επιτυχημένες εταιρείες υψηλής τεχνολογίας που δεν διένεμε τα κέρδη της στους μετόχους. Ο Gates πίστευε ότι τα μετρητά που παράγει η εταιρία θα παραδώσουν υψηλότερη απόδοση στους μετόχους της αν τα επανεπένδυαν στις λειτουργίες της εταιρείας, αντί να διανέμονται υπό τη μορφή μερισμάτων. Άντεξε μέχρι το 2003, οπότε εξέδωσε και το πρώτο της μέρισμα.

4. Μήνυμα αφύπνισης για τους φοιτητές
"Αν νομίζετε ότι ο καθηγητής σας είναι σκληρός, περιμένετε μέχρι να αποκτήσετε αφεντικό. Αυτή η θητεία δέν έχει τέλος!".

Παρά το ότι ο ίδιος δεν αποφοίτησε ποτέ, ο Bill Gates έχει μιλήσει σε χιλιάδες σπουδαστές κατά τη διάρκεια των προηγούμενων δεκαετιών. Η συμβουλή του είναι κατ’ ουσία, "Ετοιμαστείτε, υπάρχει λόγος που ονομάζεται δουλειά!". Κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας σε κολέγιο, ο Gates είπε στο ακροατήριο των φοιτητών, «Η ζωή δεν είναι χωρισμένη σε τετράμηνα. Δεν υπάρχουν ολόκληρα καλοκαίρια διακοπών και πολύ λίγοι εργοδότες ενδιαφέρονται να σας βοηθήσουν να βρείτε τον εαυτό σας".  Οι συμβουλές του αντανακλούν την αποφασιστική κουλτούρα της Microsoft, η οποία ενθαρρύνει τον εσωτερικό ανταγωνισμό, αλλά και την ανελέητη επιδίωξη της αλήθειας. Όπως σημειώνεται σε βασικές αξίες, η κουλτούρα του startup σας είναι εξ ολοκλήρου στα χέρια σας. Μαζί με τα μετρητά σας, τους πελάτες και τους υπαλλήλους, ένα υγιές πνεύμα εκκίνησης θα αποδειχθεί ότι είναι ένα από τα πιο πολύτιμα περιουσιακά σας στοιχεία. Θησαυρός!

5. Η καλύτερη «μπανάνα»!
"Η πνευματική ιδιοκτησία έχει το χρόνο ζωής μιας μπανάνας".

Τα περισσότερα startups υπερεκτιμούν την αξία της πνευματικής τους ιδιοκτησίας. Εκτός και αν η επιχείρηση σας επικεντρώνεται στην έρευνα δυναμικών επιστημονικών ανακαλύψεων, είναι πιθανό η τεχνολογία σας να μπορεί εύκολα να αντιγραφεί και τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας σας να έχουν καταστρατηγηθεί. Έτσι, αντί να ελπίζετε στη δικαίωση μέσα σε μια δικαστική αίθουσα, επικεντρωθείτε στο να είστε καλύτεροι από τους ανταγωνιστές σας.

της Χριστίνας Τσερκέζη

campuscy.com

Το είδαμε εδώ



 ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΣΑΣ

 ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 

ΣΤΟ FACEBOOK Ή ΣΤΟ BLOGGER👇

« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID