BREAKING NEWS
latest

Ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα!


Ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα λέει ένα ρητό. Κάτι τέτοιο όμως ισχύει και πρακτικά; Τα φρούτα είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την ανθρώπινη διατροφή, από τη βρεφική κιόλας ηλικία. Έχουν μεγάλη θρεπτική αξία για τον άνθρωπο και εκτός αυτής, παρουσιάζουν και αρκετά οφέλη για την υγεία μας. 

Σας παρουσιάζουμε χρήσιμες πληροφορίες για τα φρούτα στη διατροφή μας.

Η καθημερινή κατανάλωση φρούτων είναι αναπόσπαστο κομμάτι μίας ισορροπημένης διατροφής. Δεν είναι τυχαίο που τα γεύματα σε εστιατόρια κλείνουν με φρούτο. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, συστήνεται η κατανάλωση τουλάχιστον 5 μερίδων φρούτων και λαχανικών ημερησίως. Επίσης κατά τη Μεσογειακή Διατροφή για τους ενήλικες στην Ελλάδα, πρέπει να καταναλώνονται 2-4 φρούτα.

Γιατί πρέπει;

Τα φρούτα παρουσιάζουν πολλά οφέλη στην υγεία μας. Συγκεκριμένα περιέχουν τα απαραίτητα εκείνα μέταλλα και βιταμίνες που βοηθούν τον οργανισμό να προστατευτεί από ασθένειες αλλά και να θεραπευτεί από αυτές. Επίσης όλα τα φρούτα έχουν αντιοξειδωτική δράση η οποία προστατεύει από τις ασθένειες του καρκίνου και την καταστροφή των κυττάρων.

Εκτός των άλλων έχουν πολλά οφέλη για το σώμα μας καθώς περιέχουν βιταμίνες όπως C, E, D, και συμπλέγματα B. Παράλληλα προστατεύουν από χρόνιες ασθένειες όπως η υπέρταση, η χοληστερόλη και ο διαβήτης. Σημαντικό είναι πως περιέχουν άφθονες φυτικές ίνες και ιχνοστοιχεία που βοηθούν στην καλή λειτουργία του γαστρεντερικού μας συστήματος.

Η ευεργετική τους δράση έχει πλέον εδραιωθεί και από επιστημονικές μελέτες, οι οποίες επιβεβαιώνουν την ύπαρξη φλαβονοειδών, ουσιών φυτικής προέλευσης που περιέχουν φλαβόνη σε διάφορους συνδυασμούς (ανθοξανθίνες, απιγενίνες, φλαβόνες, κερκιτίνες. κτλ) και έχουν διαφορετικές βιολογικές δράσεις.

Εκτός από τις βιολογικές τους δράσεις, τα φρούτα είναι ωφέλιμα και σε άλλους τομείς για τον άνθρωπο. Μπορούν να βοηθήσουν στην αποφυγή ρυτίδων από το δέρμα, το αδυνάτισμα, την τριχόπτωση, την απώλεια μνήμης και άλλα παρεμφερή. Με λίγα λόγια, η λίστα των θετικών συνεπειών από τα φρούτα δεν έχει τέλος!

Σε τι ποσότητες καθημερινά

Η κατανάλωση 3-4 μερίδων φρούτων καθημερινά είναι ιδανική. Οι καταλληλότερες ώρες κατανάλωσής τους είναι στα ενδιάμεσα γεύματα, ώστε να αυξάνεται η απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών που περιέχουν και να υπάρχει η δυνατότητα σταθερής παροχής ενέργειας και η αποφυγή κατανάλωσης μη υγιεινών επιλογών. Χρήσιμο θα ήταν επίσης να καταναλώνετε φρούτα μετά τη γυμναστική σας καθώς πρόκειται για πηγές υδατανθράκων που μπορούν να αποκαταστήσουν γρήγορα το μυϊκό γλυκογόνο.

Σημαντικό είναι να καταναλώνετε κυρίως εποχιακά φρούτα. Με την ποικιλία σε είδος, χρώμα αλλά και γεύση, εκτός του ότι δεν θα τα βαρεθείτε, θα μπορέσετε να πάρετε το μάξιμουμ της θρεπτικής τους αξίας.

Λίστες φρούτων

Όπως ήδη αναφέραμε η ωφελιμότητα των φρούτων είναι αρκετά μεγάλη. Σημαντικό είναι βέβαια πως η χρησιμότητα αυτή αφορά πολλούς τομείς. Ας δούμε μερικούς από αυτούς και ποια φρούτα είναι τα καταλληλότερα.

Φρούτα για αποτοξίνωση του σώματος: Μήλα, Λάιμ, Κράνμπερι, Σύκα, Γκρέιπφρουτ, Κεράσια, Φράουλες

Φρούτα για δίαιτα: Σύκα, Ντομάτες, Κολοκύθα, Κράνμπερι

Φρούτα για λαμπερό δέρμα: Μήλα, Μπανάνες, Ανανάς, Λεμόνια, Παπάγια, Ρόδι, Ροδάκινα, Πορτοκάλια, Κίουι

Δείτε κι αυτό

Ο χυμός φρούτων δεν έχει κανένα θρεπτικό πλεονέκτημα σε σύγκριση με ολόκληρο το φρούτο, το οποίο υπερτερεί ακόμη και στο γεγονός ότι περιέχει φυτικές ίνες, ενώ ο χυμός όχι.

Η κατάσταση της επιφάνειας του καρπού επιδρά στην ποιότητα των καρπών

Κάθε είδος φρούτου έχει τη δική του γεύση και το χαρακτηριστικό άρωμα που καθορίζεται από γενετικούς παράγοντες και από το περιβάλλον

Τα φρούτα έχουν κι άλλες χρήσεις εκτός από τρόφιμα όπως για παράδειγμα στο καθάρισμα επιφανειών (χυμός λεμονιού)

Το είδαμε εδώ



 ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΣΑΣ

 ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 

ΣΤΟ FACEBOOK Ή ΣΤΟ BLOGGER👇

« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID