BREAKING NEWS
latest

Τα 10 αξιοθαύμαστα πράγματα που συμβαίνουν στο πεπτικό μας σύστημα!


Το στομάχι και τα έντερα ανήκουν στο πεπτικό μας σύστημα (μαζί με τη στοματική κοιλότητα, τον φάρυγγα, τον οισοφάγο, το συκώτι, το χοληφόρο σύστημα και το πάγκρεας). Όσο εμείς τρώμε, πίνουμε, κινούμαστε, καθόμαστε ή κοιμόμαστε, εκείνα δουλεύουν – όχι πάντα αθόρυβα ή άοσμα. 

Σαν ένα μικρό εργοστάσιο επεξεργάζονται ακατάπαυστα μια ποικιλία από υγρές και στερεές ουσίες. Το εντερικό σύστημα διαθέτει μάλιστα ένα είδος δικού του εγκεφάλου, άρα μπορεί να συντονίζει και να επηρεάζει μια σειρά διεργασιών που συμβαίνουν στο σώμα μας. 

Στην ουσία το σύστημα στομάχου – εντέρων είναι για εμάς ένας άγνωστος κόσμος με πολλές αξιοθαύμαστες αλλά και αξιοπερίεργες… συνήθειες. Ας μάθουμε λοιπόν περισσότερα γι΄ αυτόν με τη βοήθεια του livescience και του Παγκόσμιου Γαστροεντερολογικού Οργανισμού. Εξάλλου, σύμφωνα με επιστήμονες του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια (UCLA), η ψυχιατρική του μέλλοντος ίσως εξετάζει και τους δυο εγκεφάλους μας: τον κρανιακό και τον εντερικό.

Σου φτιάχνει τη διάθεση

Νιώθεις ευδιάθετος/η; Τότε να ευγνωμονείς το εντερικό νευρικό σου σύστημα, διότι εκείνο παράγει το 95% της ορμόνης σεροτονίνη, η οποία μας κάνει ισορροπημένους, ήρεμους και κοινωνικούς. Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, τα συναισθήματα, η διάθεση και η ψυχική μας ευεξία εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το εντερικό μας σύστημα, το οποίο εκκρίνει ένα πλήθος νευροχημικών ουσιών (π.χ. ντοπαμίνη).

Λεπτό αλλά με μεγάλη επιφάνεια…

Το λεπτό έντερο έχει μήκος 6 – 7 μέτρων και διάμετρο 2,5 εκατοστών. Άρα, με απλά μαθηματικά, η επιφάνειά του θα έπρεπε να είναι μικρότερη από 1 τετραγωνικό μέτρο. Όμως η συνολική του επιφάνεια φτάνει τελικά τα 250 τετρ. μέτρα. Αυτό συμβαίνει επειδή τα τοιχώματά του έχουν πάρα πολλές πτυχώσεις και μικρές προεξοχές (λάχνες).

Αισθάνεται και επικοινωνεί

Ο πεπτικός σωλήνας (9 μέτρα, από τον οισοφάγο έως τον πρωκτό) είναι ένα αισθητήριο όργανο, το οποίο στέλνει συνεχώς μηνύματα στον εγκέφαλο. Διαθέτει περισσότερους από 100 εκατομμύρια νευρώνες, δηλαδή περισσότερους από όσους έχει ο νωτιαίος μυελός ή το περιφερικό νευρικό σύστημα. Αυτό το γεγονός του δίνει τη δυνατότητα να «σκέφτεται» και να λειτουργεί σε συνεργασία με τον εγκέφαλο αλλά και αυτόνομα, αν χρειαστεί. Οι επιστήμονες ήδη μιλούν για «συναισθήματα των εντέρων». Πάντως ο λόγος που ο πεπτικός σωλήνας είναι τόσο πολύπλοκο και εξελιγμένο σύστημα είναι ότι το φαγητό είναι πολύ επικίνδυνη υπόθεση για τον οργανισμό, αφού μπορεί ανά πάσα στιγμή να τον δηλητηριάσει ή να τον μολύνει με βακτήρια – εισβολείς.

Θέλει τον χρόνο του

Σε έναν μέσο άνθρωπο η τροφή χρειάζεται περίπου 8 δευτερόλεπτα για να ταξιδέψει μέχρι το στομάχι. Στο λεπτό έντερο (όπου γίνεται η κυρίως πέψη) θα παραμείνει για 3 – 5 ώρες. Όμως στο παχύ έντερο μπορεί να παραμείνει ακόμα και 3 – 4 ημέρες, αντί για 30 – 40 ώρες που είναι το συνηθισμένο – και τότε μπορεί να δημιουργηθεί δυσκοιλιότητα.

Επεξεργάζονται τόνους τροφίμων

Προκειμένου να διατηρήσουμε ένα σωματικό βάρος περίπου 70 κιλών κατά τη διάρκεια της ζωής μας, το στομάχι και τα έντερα θα χρειαστεί να επεξεργαστούν 50 τόνους τροφίμων.

Ζητάει εξαέρωση

Μαζί με το φαγητό, το ποτό ή το σάλιο καταπίνουμε και μικρές ποσότητες αέρα, οι οποίες μαζεύονται στον πεπτικό σωλήνα. Εκεί συγκεντρώνονται και διάφορα αέρια που παράγονται από ζυμώσεις, τις οποίες κάνουν τα (φιλικά) βακτήρια. Όλα αυτά τα αέρια ζητούν άμεσα διέξοδο. Ο μέσος άνθρωπος κάνει… εξαερώσεις περίπου 15 φορές την ημέρα (18 οι άνδρες και 12 οι γυναίκες, κατά μέσο όρο).

Φιλοξενεί άπειρους μουσαφίρηδες

Το πεπτικό σύστημα δεν μπορεί να διασπάσει και να αφομοιώσει ορισμένα συστατικά των τροφών, τα οποία σπρώχνει προς το παχύ έντερο. Εκεί περιμένουν… με λαχτάρα περίπου 100 τρισεκατομμύρια εντερικά βακτήρια (400 διαφορετικών ειδών) για να τακτοποιήσουν την υπόθεση. Όμως τα βακτήρια, για να κάνουν αυτή τη… βρόμικη δουλειά, απελευθερώνουν μια ποικιλία αερίων (π.χ. μεθάνιο και υδρόθειο), τα οποία κατά την (οπίσθια) εξαέρωση μυρίζουν δυσάρεστα.

Έχει ελαστικότητα

Το στομάχι των ενηλίκων έχει μέγεθος γροθιάς. Όμως μετά από ένα μεγάλο γεύμα (σχεδόν 2 λίτρων), μπορεί να μεγαλώσει έως και 4 φορές. Πάντως δεν έχουμε όλοι το ίδιο μέγεθος στομάχου και, περιέργως, το πόσο μεγάλο είναι το στομάχι ενός ανθρώπου δεν έχει σχέση με τις διαστάσεις του σώματός του. Υπάρχουν λεπτοί άνθρωποι που έχουν στομάχι μεγαλύτερο από άλλους, οι οποίοι μάχονται για χρόνια με τα κιλά τους.

Αυτοπροστατεύεται

Tο στομάχι εκκρίνει 2,5 λίτρα γαστρικών υγρών την ημέρα, προκειμένου να διασπάσει τις τροφές και να σκοτώσει τα παθογόνα βακτήρια. Όταν λέμε γαστρικά υγρά, εννοούμε υδροχλωρικό οξύ, δηλαδή εκείνο το δραστικό, καυστικό υγρό που διαβρώνει ακόμα και μέταλλα. Τότε πώς δεν καίγεται το ίδιο το στομάχι από τα υγρά του; Η απάντηση είναι ότι αυτοπροστατεύεται με τη βοήθεια της βλεννογόνου του (είναι η παχιά εσωτερική του επένδυση), η οποία (αναγκαστικά) αναπαράγεται κάθε δυο εβδομάδες.

Φουσκώνει και ξεφουσκώνει

Κατά τη διάρκεια της ημέρας η περίμετρος της κοιλιάς μας μπορεί να αυξηθεί έως και 12 εκατοστά λόγω φουσκώματος, που είναι η πιο κοινή πεπτική διαταραχή.

Το είδαμε εδώ



 ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΣΑΣ

 ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 

ΣΤΟ FACEBOOK Ή ΣΤΟ BLOGGER👇

« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID