BREAKING NEWS
latest

Η ψυχολογία των εορτών


“…καλύτερα να είσαι μόνος παρά με κακή παρέα…” Fuller

Παραμονή Χριστουγέννων…κάλαντα, στολισμένα σπίτια, σπιτικά γλυκά, δώρα, φωνές, χαρές…
Αυτές τις μέρες όλα μοιάζουν τέλεια και εντελώς διαφορετικά από τη ρουτίνα της καθημερινότητας. Ολόκληρη η πόλη γιορτάζει και τα προβλήματα δεν φαίνεται να αγγίζουν κανέναν. 

Πολλές φορές όμως τα φαινόμενα απατούν. Οι μέρες των εορτών από μόνες τους μπορούν να αποτελέσουν τον κεντρικό παράγοντα που προκαλεί άλλου είδους προβλήματα πέρα από αυτά της καθημερινότητας.

Οι γιορτές κατά παράδοση είναι μέρες χαράς, τις οποίες μοιραζόμαστε με κοντινά μας άτομα. Όμως, έχει παρατηρηθεί πως αυτές τις μέρες το φαινόμενο της κατάθλιψης βρίσκεται σε έξαρση.

Από το “φαίνεσθαι” στο “είναι”…

Τι μπορεί να φταίει;

-τα καθημερινά προβλήματα όπως η ανεργία, τα οικονομικά προβλήματα (που μεγαλώνουν λόγω των δαπανών των εορτών ή απλά περιορίζουν τις γιορτές) κτλ είναι κάποιοι λόγοι που θα μπορούσαν να περιορίσουν την απέραντη χαρά και την εξωστρέφεια των εορτών

-κάποια άπωλεια ενός αγαπημένου προσώπου θα μπορούσε να συντελέσει επίσης σε αυτό (λόγω θανάτου, διαζυγίου κτλ.)

-ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη την κοινωνική απομόνωση του σύγχρονου ανθρώπου σε συνδιασμό με τις υψηλές συναισθηματικές προσδοκίες των εορτών , δηλαδή ότι τέτοιες μέρες δεν πρέπει (σχεδόν απαγορεύεται) να τις περνάμε μόνοι μας, καταλαβαίνουμε το μέγεθος της επιρροής στη ψυχολογία του ατόμου. Πολλές φορές το άτομο αναγκάζεται να έρχεται σε επαφή με άτομα που δεν έχουν κανένα νόημα στη ζωή του επειδή θέλει να τηρήσει αυτό το ‘’πρέπει’’, γεγονός που τον φθείρει.

Τι θα μπορούσαμε να κάνουμε;

Ενδεικτικά:

-θα βοηθούσε πολύ η συζήτηση με κάποιο κοντινό σας πρόσωπο για το τί σας βασανίζει, έτσι θα τα βγάλετε από μέσα σας. Σε περίπτωση που αυτό δεν είναι αρκετό ή δεν υπάρχει κάποιο έμπιστο άτομο μια λύση θα ήταν η επίσκεψη σε κάποιον σύμβουλο.

-καταγράψτε για ποιο λόγο νιώθετε έτσι ειδικά την περίοδο των εορτών (δεν είναι ποτέ πολλές οι αιτίες, η κύρια αιτία είναι μία). Μόλις εντοπίσετε το λόγο θα είναι πιο εύκολο για σας να τον περιορίσετε και να τον αντιμετωπίσετε με ουσιαστικές πράξεις  χωρίς υπεκφυγές, γιατί η φυγή είναι ‘’μπάλωμα’’ κι έχει ως επακόλουθο τα πισωγυρίσματα (π.χ. αν είστε άνεργος προσπαθείστε να κάνετε μια δουλειά δική σας στο σπίτι σαν αρχή με ελάχιστα έσοδα αλλά με σταδιακή αύξηση αυτών, αφού οι αγγελίες δεν έχουν αποφέρει καρπούς κτλ.)

-καταγράψτε τί ζητάτε εσείς από τις γιορτές σας. Ξεφύγετε από το πρότυπο της κοινωνίας  μας. Αν είστε ευτυχισμένοι μόνοι με τον εαυτό σας και ένα ποτήρι κρασί την πρωτοχρονιά, από το να κάνετε μια ανούσια έξοδο, τότε κάντε το. Αυτό θα είναι ποιότητα για σας και την ποιότητα την καθορίζουμε εμείς για τη ζωή μας κι όχι οι στερεότυπες καταστάσεις του σήμερα. Έτσι νιώθουμε γεμάτοι.

Χαμογελάστε…και να χαμογελάτε πάντα! Προσφέρετε το χαμόγελό σας παντού…ακόμα και στον εαυτό σας…είναι ο πρώτος που το αξίζει!!

Καλές γιορτές!!!

Το είδαμε εδώ



 ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΣΑΣ

 ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 

ΣΤΟ FACEBOOK Ή ΣΤΟ BLOGGER👇

« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID