BREAKING NEWS
latest

Πώς να προστατευτούμε από 6 διατροφικές απειλές (Α μέρος)


Με αφορμή το πρόσφατο σκάνδαλο με το κρέας αλόγου αποφασίσαμε να κάνουμε ένα αφιέρωμα στα πιο πρόσφατα διατροφικά σκάνδαλα και τις διατροφικές απειλές που απασχόλησαν την κοινή γνώμη τα τελευταία χρόνια. Το Pathfinder επικοινώνησε με το Υπουργείο Υγείας, τον ΕΦΕΤ, αλλά και τους ειδικούς και σας ενημερώνει έγκυρα και αξιόπιστα. Πόσο κινδυνεύουμε από το κρέας αλόγου; Πως μπορούμε να προστατευτούμε από τις αφλατοξίνες στα γάλατα; Υπάρχει τρόπος να αποφύγουμε τις διοξίνες και τα φυτοφάρμακα; Οι απαντήσεις ακολουθούν...

1. Η υπόθεση με το κρέας αλόγου

Το τελευταίο διάστημα από τους ελέγχους που διενεργεί ο ΕΦΕΤ αποσύρονται σχεδόν καθημερινά διάφορα προϊόντα που περιέχουν DNA από κρέας αλόγου χωρίς να το αναγράφουν στη συσκευασία τους. Το διατροφικό σκάνδαλο ξέσπασε στις αρχές Φεβρουαρίου, όταν σε προμαγειρεμένα και κατεψυγμένα φαγητά γνωστής εταιρείας εντοπίστηκε κρέας αλόγου αντί για μοσχαρίσιο. Το σκάνδαλο έχει επεκταθεί σε όλη την Ευρώπη και σε αυτό εμπλέκονται πολλά γνωστά «ονόματα» της αγοράς τροφίμων. Ποιοι είναι όμως οι κίνδυνοι από αυτά τα προϊόντα και τι πρέπει να προσέχουμε;

Υπάρχει κίνδυνος από την κατανάλωση κρέατος αλόγου;
Είναι πολύ πιθανό να αναρωτιέστε γιατί αφού σε πολλές χώρες τρώνε κρέας αλόγου π.χ. στη Γαλλία, τη Γερμανία, ή τη Ρωσία, ξέσπασε τόσος σάλος; Σε γενικές γραμμές δεν υπάρχει κίνδυνος από τον κατανάλωση ίππειου κρέατος, στην περίπτωση όμως που τα ζώα έχουν εκτραφεί σύμφωνα με τους κανονισμούς ασφαλείας τροφίμων.
Σχετικά όμως με το πρόσφατο διατροφικό σκάνδαλο που ξέσπασε υπάρχουν ανησυχίες για το κατά πόσον το κρέας αυτό ήταν κατάλληλο προς κατανάλωση. Επιπλέον υπάρχει και το γεγονός της παραπλάνησης του καταναλωτή, αφού οι συσκευασίες των τροφίμων που αποσύρθηκαν ανέφεραν ότι πρόκειται για μοσχαρίσιο κρέας. 
Αν και είναι υποχρεωτική η αναγραφή της σύνθεσης των προϊόντων στην ετικέτα τους, αυτό δεν συνέβη στην υπόθεση που διερευνάται. Το κρέας αλόγου πιθανότατα χρησιμοποιήθηκε στην περίπτωση αυτή με σκοπό το οικονομικό όφελος των εταιριών, αφού είναι φθηνότερο σε σχέση με το βόειο. Σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ από τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα των σχετικών ερευνών προκύπτει ότι η παρουσία κρέατος αλόγου σε προϊόντα που περιέχουν βόειο κρέας, οφείλεται σε εσκεμμένη προσθήκη από δόλο (νοθεία).
Στην Ελλάδα σύμφωνα με  ΕΦΕΤ, μέχρι τη στιγμή που ολοκληρωνόταν το ρεπορτάζ του Pathfinder, από τα εργαστηριακά αποτελέσματα 21 δείγματα τροφίμων βρέθηκαν θετικά ως προς την παρουσία DNA αλόγου.
Επιπλέον υπάρχουν αμφιβολίες αν τα άλογα από τα οποία προέρχεται το κρέας, είχαν εκτραφεί για κατανάλωση, αλλά και ανησυχία για το ενδεχόμενο τα άλογα να είχαν λάβει αντιβιοτικά ή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, όπως η φαινυλοβουταζόνη.
Μέχρι στιγμής πάντως στη χώρα μας στα δείγματα που βρέθηκαν θετικά σε DNA αλόγου, εγινε εργαστηριακός έλεγχος για τον προσδιορισμό της ουσίας φαινυλοβουταζόνη και εκδόθηκαν τα πρώτα οκτώ αποτελέσματα από το Γενικό Χημείο του Κράτους που ήταν στο σύνολό τους αρνητικά. Η συγκεκριμένη αντιφλεγμονώδης ουσία έχει ήδη ανιχνευθεί σε χάμπουργκερ στη Βρετανία.
Η φαινυλοβουταζόνη περιέχεται σε φάρμακο για κτηνιατρική χρήση, αν εισέλθει στην τροφική αλυσίδα μπορεί να είναι δυνητικά επικίνδυνη για τον άνθρωπο.

Γίνονται επαρκείς έλεγχοι; 
Στο ερώτημα του Pathfinder σχετικά με τους ελέγχους οι αρμόδιοι από τον ΕΦΕΤ μας απάντησαν τα εξής: «Σχετικά με την επάρκεια των ελέγχων το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασφάλειας τροφίμων είναι ένα από τα αυστηρότερα. Επιπλέον για τη χώρα μας αναφέρεται ότι καμιά διατροφική κρίση τις τελευταίες δεκαετίες δεν είχε σημείο αναφοράς στην Ελλάδα. Οι διενεργούμενοι από τον ΕΦΕΤ έλεγχοι στη βάση της αξιολόγησης της επικινδυνότητας θα έλεγε κανείς ότι εξαντλούν τα όρια της αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητας. Ενδεικτικά και μόνο αναφέρεται, ότι από το συντονισμένο σε Πανευρωπαϊκό επίπεδο σχέδιο ελέγχων (Σύσταση της Επιτροπής 2013/99/ΕΕ της 19-02-2013) στη χώρα μας αναλογούν 100 εργαστηριακοί έλεγχοι, νούμερο που έχει προ πολλού ξεπεραστεί». 
Υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία;
Από τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα στοιχεία σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεν προκύπτει θέμα δημόσιας υγείας, όπως μας διαβεβαίωσαν οι αρμόδιοι από τον ΕΦΕΤ. Ωστόσο το σκάνδαλο συνεχίζεται και οι έλεγχοι βρίσκονται σε εξέλιξη, οπότε καλό είναι να μην εφησυχάζουμε.
Πώς θα προφυλαχθείτε:
Όπως μας επισήμαναν από τον ΕΦΕΤ η αγωγή του καταναλωτή οφείλει να ξεκινά από το χώρο του Σχολείου. «Ένας τρόπος άμυνας του καταναλωτή είναι να διαβάζει την επισήμανση του τροφίμου και σε κάθε περίπτωση ο ΕΦΕΤ βρίσκεται στη διάθεση του καταναλωτή για την όποια ενημέρωση», μας ανέφερε ο κ. Κωνσταντίνος Μπαρμπέρης, Προϊστάμενος Δ/νσης II ΕΦΕΤ. Μερικές ακόμη ενέργειες που μπορούν να σας προστατεύσουν είναι οι εξής:
  • Παρακολουθείτε τις ανακοινώσεις των αρμόδιων αρχών όπως π.χ. του ΕΦΕΤ ώστε να είστε ενήμεροι για τα προϊόντα που αποσύρονται.
  • Μην καταναλώνετε προϊόντα που έχουν αποσυρθεί και ενημερώνετε τις αρχές, αν διαπιστώσατε ότι υπάρχει κάποιο από αυτά σε ράφι σούπερ μάρκετ.
  • Ίσως θα ήταν καλό να αποφεύγετε τα κατεψυγμένα και τον έτοιμο κιμά όταν παραγγέλνετε ή όταν τρώτε έξω τουλάχιστον αυτή την περίοδο.
  • Προτιμήστε να αγοράζετε κρέας από το χασάπη που εμπιστεύεστε και να ζητάτε συγκεκριμένο είδος κρέατος.

2. Αφλατοξίνες στο γάλα


Μια ακόμη υπόθεση που προκαλεί ανησυχίες όσον αφορά στην ασφάλεια των τροφίμων που φθάνουν στο ψυγείο μας. Πολύ πρόσφατα δεκάδες εταιρίες παραγωγής γάλακτος σε πέντε βαλκανικές χώρες απέσυραν γάλατα από τα ράφια των σούπερ μάρκετ τους λόγω του κινδύνου να έχουν μολυνθεί με αφλατοξίνες.

Στη χώρα μας πρόσφατα δεσμευτήκαν από ελεγκτές της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά 50 τόνοι ρυζιού που βρέθηκε μολυσμένο, ενώ εντοπίστηκε γάλα με αφλατοξίνη και στην αλβανική αγορά.

Οι αφλατοξίνες είναι ουσίες που βρίσκονται στη φύση, τοξικές και δυνητικά καρκινογόνες, ενώ παράγονται από τους μύκητες (μούχλα). Αναπτύσσονται στα φρούτα, τους ξηρούς καρπούς, τα τυριά και το γάλα. Δεν είναι ορατές με το μάτι ούτε διακρίνονται από τη γεύση των τροφίμων. Εισέρχονται στην τροφική αλυσίδα μέσω των ζωοτροφών.
Η έκθεση μας σε μύκητες μπορεί να προκαλέσει μυκοτοξίκωση μια παθολογική κατάσταση που εκδηλώνεται με συμπτώματα όπως αναπνευστική δυσκολία, βήχα, ναυτία, διάρροια κ.α. Δρουν συνήθως σωρευτικά προκαλώντας καρκίνο του ήπατος αλλά και μεταλλάξεις.
Για κάθε ενδεχόμενο το Pathfinder επικοινώνησε με τους αρμόδιους, οι  οποίοι μας ενημέρωσαν για τους τρόπους προστασίας μας.

Πώς θα προφυλαχθείτε:
Υπάρχουν δύο τρόποι προστασίας: Ο πρώτος αφορά τους αυστηρούς ελέγχους από την πλευρά του κράτους στις βιομηχανίες τροφίμων και την διεξαγωγή ελέγχων από την πλευρά των βιομηχανιών σε διάφορα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας του τροφίμου με σκοπό την πρόληψη της μόλυνσης του. Ο δεύτερος τρόπος έχει να κάνει περισσότερο με τον καταναλωτή και αφορά στη σωστή συντήρηση και αποθήκευση του τροφίμου όταν αυτό φτάσει στα χέρια του. Αυτά που λοιπόν περνούν από το χέρι σας για να προστατευτείτε είναι να...
  • Ελέγχετε πάντα τις ημερομηνίες λήξης και μην αποθηκεύετε τρόφιμα σε ζεστούς χώρους με αυξημένα επίπεδα υγρασίας.
  • Αν ανακαλύψετε ένα αλλοιωμένο τρόφιμο μην διστάζετε να το καταγγείλετε.
  • Καταναλώνετε γάλα από μεγάλες και γνωστές εταιρίες που -χωρίς να αποτελεί κανόνα- υπάρχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να πληρούν τους κανονισμούς ασφαλείας των τροφίμων.
  • Φροντίζετε να ενημερώνεστε. Η ενημέρωση και σε αυτή την περίπτωση μπορεί να είναι σωτήρια
  • Μην αγοράζετε τρόφιμα στην περίπτωση που διαπιστώσετε ότι έχουν μούχλα ή υγρασία.

Μάνος Σιγανός


Το είδαμε εδώ 



 ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΣΑΣ

 ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 

ΣΤΟ FACEBOOK Ή ΣΤΟ BLOGGER👇

« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID