BREAKING NEWS
latest

Η εφεύρεση του ραδιοσυστήματος

Πηνίο Τέσλα στο Questacon, το Εθνικό Κέντρο
Επιστήμης και Τεχνολογίας
στην Κανμπέρρα της Αυστραλίας

Αφού μετανάστευσε στις ΗΠΑ το 1884, ο Tesla εφηύρε το πηνίο επαγωγής, ή αλλιώς το πηνίο Τέσλα, μια συσκευή απαραίτητη για την αποστολή και λήψη ραδιοκυμάτων.
Αλλά το 1895, μια πυρκαγιά κατέστρεψε το εργαστήριο του Tesla, όταν ήταν έτοιμος να στείλει ένα ραδιοφωνικό σήμα περίπου 50 μίλια (80 χιλιόμετρα) στο West Point, Νέα Υόρκη [πηγή: PBS].

Εν τω μεταξύ, ο Marconi είχε διενεργήσει τα δικά του πειράματά και το 1896, έστειλε και έλαβε ραδιοσήματα με βάση τον κώδικα Μορς σε αποστάσεις περίπου 4 μίλια (6 χιλιόμετρα) στην Αγγλία. Την ίδια χρονιά, έκανε αίτηση και του χορηγήθηκε, το πρώτο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας του κόσμου στην ασύρματη τηλεγραφία στην Αγγλία [πηγή: το Nobel Prize].

Το 1900, το αμερικανικό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας χορηγεί τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας 645.576 και 649.621 στον Τέσλα, για το βασικό σχεδιασμό των πηνίων Tesla, στις 20 Μαρτίου και 15 Μαΐου αντίστοιχα, που του έδωσαν την μίας από τις αναγκαιότητες κλειδιά στις ραδιοεπικοινωνίες. Την ίδια χρονιά, στις 10 Νοεμβρίου, ο Marconi κατέθεσε την ευρεσιτεχνία αρ. 7777, για την συντονισμένη τηλεγραφία.

Στην αρχή το γραφείο ευρεσιτεχνιών αρνήθηκε τις εφαρμογές του Marconi, με το σκεπτικό ότι το έργο του στηρίχθηκε στη χρήση του πηνίου Tesla [πηγή: PBS]. Ο Marconi χρησιμοποίησε στις διασυνδέσεις και τον πλούτο του πατέρα του για να ηγηθεί μιας κερδοφόρας επιχείρησης που βασίστηκε στην τεχνολογία του τηλέγραφου, συνεχίζοντας παράλληλα να διεκδικεί τις πατέντες ραδιοτεχνολογίας. Το 1901, μετέδωσε το πρώτο διατλαντικό τηλεγράφημα.

Ο Marconi έκανε πάλι αιτήσεις για τρία χρόνια, ενώ κέρδισε οικονομική υποστήριξη από τους εταιρικούς επενδυτές Andrew Carnegie και Thomas Edison. Τέλος το 1904, το αμερικανικό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας αντιστραφεί προηγούμενη απόφασή του και δίνει στον Μαρκόνι το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για την εφεύρεση του ραδιοσυστήματος.

Ο Marconi κέρδισε το βραβείο Νόμπελ για τη Φυσική το 1909, τροφοδοτώντας περαιτέρω την αντιπαλότητα με την Tesla. Το 1915, ο Tesla μήνυσε την εταιρεία Marconi για παραβίαση πατέντας, μάταια όμως, γιατί ο Marconi είχε κερδίσει.

H εταιρεία Μαρκόνι μηνύει την κυβέρνηση των ΗΠΑ το 1943 για παραβίαση των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, όμως, η υπόθεση δεν φτάνει ποτέ στο δικαστήριο. Αντ 'αυτού, για να αποφευχθεί η αγωγή συνολικά, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ επικύρωσε το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας 645.576, αποκαθιστώντας έτσι τον Tesla (ο οποίος είχε πεθάνει λίγους μήνες νωρίτερα) ως τον εφευρέτης του ραδιοσυστήματος. Παρ 'όλα αυτά, πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να θεωρούν τον Marconi ως τον πατέρας της εφεύρεσης.


Το είδαμε εδώ   




 ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΣΑΣ

 ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 

ΣΤΟ FACEBOOK Ή ΣΤΟ BLOGGER👇

« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID