BREAKING NEWS
latest

Δίαιτα: Οι ορμόνες ευθύνονται για την επαναπρόσληψη βάρους



Όσοι κάνουν δίαιτα γνωρίζουν ότι είναι δύσκολο να διατηρήσουν το νέο βάρος τους. ‘Ερευνα ανακαλύπτει ότι ακόμα και 1 χρόνο μετά τη γρήγορη απώλεια κιλών οι ορμόνες τους επιμένουν στο ότι πρέπει να τρώνε.

Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι όσοι έκαναν δίαιτα και επανέκτησαν το βάρος τους δεν γυρνούν στις παλιές συνήθειες αλλά αγωνίζονται εναντίον μιας επίμονης βιολογικής τάσης.


 Ο ερευνητής Joseph Proietto, από το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης, δήλωσε ότι άνθρωποι που επανακτούν τα χαμένα κιλά δεν θα πρέπει να είναι αυστηροί με τον εαυτό τους, καθώς η κατανάλωση τροφών είναι το πιο βασικό μας ένστικτο. 

Η επανάκτηση των χαμένων κιλών είναι σύνηθες πρόβλημα σε όσους κάνουν δίαιτα. Ο Proiettto επέλεξε 50 υπέρβαρους ή παχύσαρκους ασθενείς για πρόγραμμα δίαιτας 10 εβδομάδων, στην Αυστραλία. Ήθελε να διαπιστώσει τι θα συνέβαινε σε ανθρώπους που θα έχαναν τουλάχιστον το 10% του βάρους τους. Τελικά, μόνο 34 άνθρωποι έχασαν τόσο και παρέμειναν αρκετά στην έρευνα ώστε να γίνει η ανάλυση.


Το πρόγραμμα ήταν εντατικό. Κατά μέσον όρο οι συμμετέχοντες έχασαν σχεδόν 15 κιλά στις 10 εβδομάδες, γρηγορότερα από τη συνήθη συμβουλή για απώλεια μισού έως 1 κιλού την εβδομάδα. Λάμβαναν 500 έως 550 θερμίδες την ημέρα χρησιμοποιώντας υποκατάστατο γεύματος και λαχανικά για 8 εβδομάδες. Τις τελευταίες 2 εβδομάδες σταδιακά ενσωμάτωσαν τις συνήθεις τροφές στη διατροφή τους.


Παρά τις συμβουλές σχετικά με το πώς θα διατηρήσουν το νέο βάρος τους κέρδισαν κατά μέσον όρο 6 κιλά το επόμενο έτος. Είχαν χαμηλότερο βάρος σε σχέση με αυτό στο οποίο βρίσκονταν πριν τη δίαιτα.


Οι επιστήμονες εξέτασαν τα επίπεδα 9 ορμονών στο αίμα που επηρεάζουν την όρεξη. Το κύριο εύρημα προήλθε από τη σύγκριση των επιπέδων πριν το πρόγραμμα απώλειας βάρους με αυτό 1 χρόνο μετά τη λήξη του. 6 ορμόνες ήταν σε κατεύθυνση που ενίσχυε την πείνα.


Οι συμμετέχοντες δήλωσαν επίσης ότι αισθάνονταν μεγαλύτερη πείνα μετά το γεύμα, μετά τον ένα χρόνο, σε σύγκριση με αυτό που ανέφεραν πριν αρχίσει το πρόγραμμα δίαιτας.
Ειδικοί δήλωσαν ότι η επίμονη επίδραση των επιπέδων των ορμονών δεν αποτελεί έκπληξη και ότι μάλλον δεν σχετίζεται με την ταχύτητα της απώλειας βάρους.


Ο Dr. George Bray δήλωσε ότι το μήνυμα της έρευνας, είναι πως είναι καλύτερο να μην αυξάνει κάποιος το βάρος του παρά να προσπαθεί να το χάσει.


Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘New England Journal of Medicine’.


Πηγές: ‘New England Journal of Medicine’.




 ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΣΑΣ

 ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 

ΣΤΟ FACEBOOK Ή ΣΤΟ BLOGGER👇

« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID